Mokara är en korsning av Arachnis x Ascocentrum x Vanda och odlas i huvudsak för snittblomstermarknaden men passar även alldeles utmärkt för oss hobbyodlare. Huvudsyftet med odlingen av Mokara har varit att öka blomvilligheten hos släktet Aranda (Arachnis x Vanda) som är och har varit ett viktigt släkte för snittblomstermarknaden.
Den första hybriden registrerades 1969 och för varje år som går så kommer det nya korsningar på marknaden. Under senare år har man mer och mer börjat korsa Mokara med Ascocenda (Ascocentrum x Vanda) för att få ner storleken på plantorna. Den vanliga vägen har annars varit att korsa Arachnis med Ascocenda. Släktet Arachnis består av 17 olika arter men endast tre av dessa används i framställningen av Mokara. Dessa tre släkten är Arachnis hookeriana, Arachnis flos-aeris och Arachnis maingayi. Arachnis maingayi anses vara en naturhybrid av de två förstnämnda. En naturhybrid skrivs med ett ”x” mellan släktnamnet och artnamnet för att indikera att det är en naturhybrid, i det här fallet (Arachnis x maingayi).
Arachnis hookeriana finns i två olika former, standardformen som har vita eller krämfärgade blommor och färgformen luteola som har gulfärgade blommor. Denna form, (Arachnis hookeriana f. luteola), används oftast vid korsning med denna art. Arachnis hookeriana ger avkommor som blommar tidigt och ofta, två mycket eftersöka kvalitéer.
Min Mokara heter Bota Gold och är en korsning mellan Arachnis hookeriana och Ascocenda Duang Porn. Jag bytte till mig den för ca: ett år sedan och nu i våras så blommande den för första gången. I Asien odlas detta släkte oftast direkt i marken i lucker kompost under lätt skuggning eller i fullt solljus. Min planta odlas i en korg utan kompost och utan extra belysning och det verkar som om solen räcker till även på våra breddgrader. De flesta arter blir 1 - 2 meter höga, ibland högre, och blommar med ett flertal stänglar många gånger om året när plantorna passerat 50-60 cm höjd. Jag räknar väl inte med att min planta ska blomma lika mycket då vi saknar det rätta ljuset. Men vill den bara blomma 1-2 gånger om året så får man vara nöjd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar